Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват акции за премахване на незаконните кабели

Снимка: БГНЕС

В страната започват акции за принудително премахване на незаконните кабели, висящи над главите на минувачите по улицата. Мярката е един от приоритетите от дейността на Дирекцията за строителен контрол. Началникът на ДНСК Милка Гечева каза в "Преди всички", че за някои от въздушните мрежи има издадени разрешения за строеж и разрешения за ползване. Единствено и само за тези, за които няма издадени разрешения за строеж, се предприемат принудителни действия от страна на органите на ДНСК.

Крайният срок за премахването на мрежите без разрешение е изтекъл през 2007-а година. Установени са 450 незаконни кабелни мрежи от проверката, извършена през миналата година.

От тях 258 заповеди са влезли в сила, 23 вече са изпълнени, а за 57 имаме насрочване. Премахването започва от днес в гр. Варна. Надявам се, че до края на годината ще бъдат изпълнени всичките 450 заповеди. На голяма част от мрежите не може да бъде установен собственикът и те ще бъдат премахнати със средства от държавния бюджет. Където има устновени нарушители - ще бъде налагана санкция от 5000 до 50 000 лв, каза още Милка Гечева.

Цялото интервю на Веселина Миланова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени