Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекоатлети от Персийския залив ще покриват нормативи за Лондон на държавното ни първенство

Женската ни щафета на 4х100 метра ще се опита да вземе квота за Игрите в Лондон
Снимка: БГНЕС

 

Управителният съвет на федерацията ни по лека атлетика реши на свое извънредно заседание Държавното първенство за мъже и жени, което трябва да се проведе в Сливен на 15-ти и 16-ти юни да бъде с международно участие. Малко след това решение във федерацията бе получена и първата заявка от чужбина. Тя е за участие на 12 атлети от страни от Персийския залив - ОАЕ, Кувейт, Саудитска арабия, Катар, Бахрейн и Оман. Най-добрите състезатели от тези държави ще опитат в Сливен да покрият нормативи за участие в игрите на 30-ата олимпиада в в Лондон 2012.

От 22 април женската щафета на България на 4х100 м започва подготвителен лагер в Риети, Италия. В него ще участват Ивет Лалова, Инна Ефтимова, Моника Гачевска и Галина Николова. Това бе четворката, която спечели през 2011 година титлите от Европейското отборно в Нови Сад и на Балканиадата в Сливен.

"Вратата за участие в щафетата е отворена за всички. Базата в Риети е чудесна, като догодина на същия стадион ще се проведе и европейското първенство за юноши и девойки.", коментира президентът на федерацията Добромир Карамаринов.

С шансове за попадене сред 6-те за щафетата са още Тезджан Наимова, Габриела Лалева, Магдалена Христова и Карин Околие. Първия старт на щафетата за сезона ще е на 2 юни в Бидгошч, Полша, като целта е до Евро 2012 в Хелзинки в края на юни националките ни да имат поне 3 старта. Поради тази причина е много вероятно на държавния шампионат да бъдат поканени от чужбина и 3 женски щафети на 4х100 м, за да може българския тим да използва състезанието за покриване на норматив за Лондон. Последният старт на щафетата ще бъде на европейското в Хелзинки. По правилника на ИААФ за олимпиадата в Лондон се класират най-добрите 16 щафети в света към 8 юли. За норматив се взима средния резултат от двата най-добри от 2011 до 8 юли 2012.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна