Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Недев: За 20 дни са откраднати около 9 тона гориво

Снимка: БГНЕС

Схема за източване на гориво от локомотивите е ощетила БДЖ с милиони. В участъка Димитровград - Свиленград са крадени тонове гориво, а участниците са около 40 на брой. 

За съжаление, за разбиване на схема може да се говори, ако тя не се повтаря повече, каза в предаването "Нещо повече" изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев. Проверката ни показва, че в рамките на 20 дена са били извършени кражби на около 9 тона гориво, а колко още е откраднато, изиграно добре "документално", нямаме отговор.

Според Недев от кражби служители на железницата си докарвали добри доходи и висок жизнен стандарт. Схемата е доста дебела, каза Недев и разказа как е извършвана кражбата по информация от прокуратурата, която влиза на място и се вижда как има пълни туби, има намачкани туби с изтеглен въздух, за да се пренесат по-лесно от машиниста в кабината и след това да се раздуят. По принцип трябва да има постоянна полицейска охрана на гарата. На 50-100 метра от гарата в Свиленград се намира екипировъчният пункт, където се извършват кражбите и се товарят в кола, която през нощта паркира със загасени фарове, товари се и тръгва със загасени фарове. И това никой не го е видял никога, при положение, че се извършва години наред.

Става дума за огромни суми пари, за да има някой интерес да разбие такава схема, той трябава да е меко казано луд. Проблемът с контрола е, че той трябва да бъде всеобхватен. В процес сме на финализиране на Джи Пи Ес системите за контрол. Там, където те почнаха да работят, започнаха да отчитат икономия на гориво. За съжаление, някои се научиха да избягват тези системи - в движение, с малка скорост, в Турция, където не може да има контрол от нашата държава. Когато имаш много пари, можеш да си поръчаш каквито искаш устройства за измама, обясни изпълнителният директор на БДЖ.

Интервюто с Йордан Недев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна