Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия спешно търси инженери

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Германия спешно търси инженери, за да навакса липсата на специалисти с технически образование, което вече се отразява пагубна върху цялата й икономика.

110 хиляди инженери не достигат в Германия, за да се навакса разликата между новопостъпващи и пенсиониращи се специалисти. Това съобщи Съюзът на германските инженери при откриването на Индустриалния панаир в Хановер, който е един от най-големите в света. През миналата година недостигът е бил от 90 хил. души. Покачването тази година е почти 50%. Според експерти щетите за икономиката, поради липса на експерти, надвишава вече 8 млрд. евро годишно.

Според Съюза на инженерите, ако Германия не реагира своевременно той е заплашен изцяло социалният й и икономически модел. Наложителна е реформа в основното и средното образование, за да се привличат повече кадри към инженерните професии. Някои училища вече реагират и предлагат усилено изучаване на математика и точни науки.

Германската държава провежда и програма за стимулиране на момичетата в училище да проявяват интерес към типично мъжките предмети изучавани в техникум. Въпреки това не се прогнозира скорошно облекчаване на пазара на труда. Без внос на квалифицирани чужденци няма да се справим с проблема, смятат от Съюза на инженерите.

По публикацията работи: Капка Тодорова - кор. на в. "24 часа" в Германия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна