Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продажбата на държавните дялове на БФБ и Централния депозитар ще съживи капиталовия пазар

Снимка: БГНЕС

Максимално бързата продажба на държавните дялове на Българската фондова борса (БФБ) и Централния депозитар може да доведе до съживяване на българския капиталовия пазар. Това е идея от дискусия за проблемите и възможните решения на капиталовия пазар у нас.

Слабата търговия и неголемият интерес от чуждестранни инвеститори описват ситуацията на българския капиталов пазар за последните две години. Тенденциите обяснява Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса:

За първото тримесечие резултатите са доста противоречиви. От една страна се наблюдава намаление на активността на инвестиционните посредници и на техните клиенти, като реализираните обороти спадат допълнително. Три от четирите борсови индекса също бележат спадове, но за сметка на това пък индексът, отразяващ движението на компаниите със специална инвестиционна цел, бележи доста сериозен ръст от над 23 на сто.

Проблемът на капиталовия ни пазар е, че няма импулс, обяснява инвестиционният посредник Илиян Скарлатов:

Импулсът на капиталовия пазар е свежият паричен ресурс, а за да има такъв, трябва някой да купува. Българските пенсионни фондове са единствените, които са останали с пари.

Според Иван Такев капиталовият пазар не може да намери правилната си посока, но положителни промени са възможни:

Най-често в този случай се споменава думата приватизация на остатъчни държавни дялове през Българската фондова борса. Много страни постигнаха значителен напредък точно използвайки този метод.

През март Министерството на финансите предложи на Агенцията за приватизация да започне процедура по продажбата на държавните дялове на Българската фондова борса и Централния депозитар. Това е напредък за българския капиталов пазар, според Илиян Скарлатов.

Още не е ясно кои са потенциалните купувачи на БФБ. Министерството на финансите оповести конкретни изисквания към бъдещите инвеститори, но не се знае дали тези, които отговарят на критериите, ще искат да я купят.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени