Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Радулов: Регистрираната престъпност намалява, защото хората не вярват на МВР

Снимка: в. "Капитал"

Престъпността в София е намаляла през миналата година, отчетоха от полицията. Най-честите престъпления остават кражбите - около 62 процента от общия брой противообществени прояви. Разкриваемостта заема миналогодишните стойности - 36 процента. Регистрираните престъпления също намаляват.

Чуйте в репортажа на Николай Христов останалите подробности, както и какви ще са мерките около футболната среща между "Левски" и ЦСКА.

Николай Радулов, специалист по сигурността и бивш главен секретар на МВР, коментира данните от годишния отчет на полицията в София. Ако внимателно слушате, ще забележите, че ръководителят на софийската дирекция внимателно добавя след всяка цифра, че става дума за регистрирани престъпления. Второ, този вдъхновящ главния секретар на МВР резултат на мен не ми харесва, дори на фона на миналогодишните резултати. Разкриваемостта през 2010 г. по данни на прокуратурата беше 47,5, което беше тълкувано от Главния прокурор като сериозен проблем в гражданската сигурност. Това, за което става дума, е намаляване на регистрираната престъпност. А това е, защото гражданите нямат доверие към полицията. По отношение на разкриваемостта Радулов изчисли, че тя се движи между 5 и 14 процента, което е ужасяваща разкриваемост и това говори, че органите на реда не си вършат работата.

В звуковия файл чуйте коментара на Николай Радулов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна