Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Втора година поред България прави малка революция

Имаме отлична контролна система при усвояването на евросредствата, убеден е министърът 
Снимка: Архив
България втора година поред прави една малка революция. Вече 2 години ние плащаме толкова, колкото е платено от началото на програмния период през 2007 г. до края на предходната година. Убеден съм, че скоростта би могла да бъде по-голяма. Също така съм убеден, че и тази година ще успеем да повторим постижението от предходната. Ако до момента имаме над 3 млрд. плащания, убеден съм, че в 2012 г. ще успеем да платим още 3 млрд. Това коментира в предаването "Преди всички" министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

По отношение на контрола при усвояване на средствата от ЕС, той подчерта: Преди 3-4 години България беше на дъното и беше давана като лош пример, а сега имаме редица аргументи точно за обратното. България има отлична контролна система не само в собствените ни очи, но и сравнена с повечето държави-членки. Например, голяма част от оперативните ни програми имат процент на грешки под единица – 0,1-0,2%, което е отличен резултат. Контролната система и системата от изисквания в ЕС в момента е такава, че редица държави-членки не могат да отговорят на всички изисквания. Има не по-малко от 150 спрени оперативни програми на всички държави-членки. Има само 2 или 3 държави, между които и България, в които няма спрян финансов инструмент.

Контролът не може да бъде поставян под въпрос и не може да бъде обект на съмнение, категоричен бе Дончев и добави: Каквото и да коментираме за скоростта, контролът трябва да е факт. Някой може да се движи много бързо и накрая на периода да се наложи да върне всички пари. Каква полза от това, че се е движил бързо. Аз нямам впечатление, а и данните го доказват, България да се движи с по-бавна скорост.

Прозрачността не трябва да зависи от волята на някой политик или чиновник, каза още министърът. Той изказа мнение: Истинската прозрачност трябва да дава автоматичен достъп до информация на този, който се интересува. Когато говорим за европейските пари, тези стандарти за прозрачност са налице. Няма друга сфера на публичните разходи, където всеки заинтересован може да влезе в интернет и да провери всеки проект – неговата стойност, изпълнител, подизпълнител, обем плащания, договорени средства. Иска ми се и всички останали разходи, не само европейските, да имат същите стандарти за прозрачност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна