Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нито един донор от началото на годината

Снимка: БНР

Десет български лекоатлети с трансплантации или на хемодиализа ще се включат в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които се провеждат от 18-и до 25-и август в хърватската столица Загреб. Отборът беше селектиран по време на Националните игри, които се проведоха в края на април в София.

Посланието на трансплантираните беше към всички нас - тези, които смятаме, че темата "донорство" не ни засяга, за да обърнем внимание на проблема. Посланието беше и към така наречените "отговорни институции", защото над 680 души в България чакат за бъбречна трансплантация, по около 30 - за присаждане на черен дроб и сърце. От началото на годината обаче в страната ни не е извършена нито една трансплантация от трупен донор, а само един пациент е бъбречнотрансплантиран от жив донор.

Целта на игрите е да промотират даряването на органи. Статистиката в световен мащаб сочи, че в други държави подобни инициативи повишават с голям процент донорството.

Още по темата чуйте в звуковия файл. Репортажът на Надежда Цекулова е излъчен в предаването "Хоризонт до обед" с водещ Савелина Савова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна