Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До месец потребителската такса ще се върне на предишното си ниво

Снимка: Архив

Хората се питат колко дължим на личния си лекар за преглед? 2.70 както беше до първи май, или 2.90, както го изисква след увеличаването на минималната заплата Законът за здравното осигуряване. Потребителската такса при посещение на личен лекар и престой в болница няма да се повишава, това каза днес на заседанието на правителството министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Това, обаче, е все още предложение, което предстои да бъде прието заедно с промените в Закона за здравното осигуряване. Дотогава ще важат по-високите такси, влезли в сила вчера - 2.90 за преглед и 5.80 за ден престой в болница. 

Защо се получи такова "раздвояване" на намерения и реалност - на този въпрос в ефира на "Нещо повече" отговориха Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването и депутатът от Комисията по здравеопазване Янаки Стоилов.

Д-р Кацаров изрази остро несъгласие с идеята да се премахне обвързаността на потребителската такса с минималната работна заплата и изтъкна ролята на таксата като регулатор в здравната система.

Янаки Стоилов обясни, че само определен брой хора получават минимална работна заплата, мнозинството от хората не са получили повишение на доходите си, затова обвързването на таксата с нея не е разумно. Той се опита да обхване темата в дълбочина, изтъквайки, че е важно регулирането на финансовите отношения на изпълнителите на медицински дейности с касата, а не чрез такива допотопни механизми. Според него в здравната система има много напрежение.

Чуйте цялото интервю на Диана Янкулова с д-р Стойчо Кацаров и Янаки Стоилов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна