Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: Европа ще излезе от кризата само с координиран план за инвестиции

Снимка: БГНЕС
През последните 3 години България като че ли се вари в собствен сос. Не се отчита, че решенията, взимани от ЕС и ЕП, пряко влияят върху страната ни и нашето икономическо развитие. Това заяви председателят на БСП и лидер на европейските социалисти Сергей Станишев на публична лекция в СУ "Св. Климент Охридски" на тема "Европейският път за изход от кризата". Той каза, че и в момента в Европа доминира консервативната позиция по отношение справянето с кризата, а именно ограничаването на публичните разходи и бюджетната дисциплина, които ще помогнат на Европа да излезе от кризата. Резултатите обаче са обратни и не отговарят на дадените обещания, затова все повече европейци започват обръщат срещу тази политика, която е наказателна за хората, добави той. Станишев увери, че все пак има алтернатива и затова работи ПЕС. Европа ще излезе от кризата, само ако има координиран план за инвестиции. Имаме конкретни предложения, които дават възможност Европа да даде надежда на хората, каза Станишев. 10 млрд. евро са на разположение в Европейския социален фонд, които трябва да се насочат към страните-членки най-вече за справяне с младежката заетост. Ако няма радикална промяна и разкриване на работни места, и на национално ниво, кризата няма да бъде решена, смята Станишев.

В своята лекция Мартин Шулц посочи, че с всяка година насам в Европа расте скептицизмът по отношение на европейската интеграция, затова и европейските институции трябва да намерят начин за излизането от кризата. Според него това трябва да стане с общите усилия на всички страни-членки, а не както правят в момента някои от ръководителите на отделните страни, като си позволяват да си поделят властта. Шулц изброи няколко предизвикателства, които биха извели Европа от кризата. На първо място това е търговията и търговските отношения. На второ място той поставя общата политика по отношение на опазването на околната среда и изменението на климата, инвестиране в намаляване на вредните въглеродни емисии и в увеличаването на енергийната ефективност. На трето място Шулц посочи борбата с неконтролираните финансови спекулации, които правят отделни хора и отделни институции в Европа много богати. На четвърто място беше поставен проблемът с миграцията.

В аулата на Софийския университет се събраха много политици, представители на дипломатическия корпус, преподаватели и студенти.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна