Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 000 лв. са намерени у митничарите, задържани на "Капитан Андреево"

Петър Якимов: Това са дребните пари, които се събират на границата
Снимка: БГНЕС

Повече от 20 000 лева са намерени у митничарите, които бяха задържани на пункта "Капитан Андреево". В дома на главния митнически инспектор са намерени 4000 долара и в една каса, от която той има ключ, са намерени 4125 долара и 950 евро. Това съобщи в интервю за "Хоризонт" главният секретар на МВР Калин Георгиев.

На 8 от общо 21 митничари са повдигнати различни обвинения в зависимост от извършеното престъпление. Те са за участие в организирана престъпна група, злоупотреба с положение и вземане на подкуп. Георгиев обясни, че всички разпитани митничари са от направление "Тирове" на ГКПП "Капитан Андреево", т.е. операцията е проведена само на терминала, където се проверяват тировете.

Калин Георгиев разказа как са реагирали митничарите, когато са влезли служителите на полицията в стаята. Един от митничарите тръгнал да бяга, но е бил настигнат от полицаите. Други от тях направили "килим от пари", тъй като веднага са изхвърлили парите, за да не се знае на кого са те.

Калин Георгиев не изключи, че подобни операции може да има и по други митнически пунктове в страната.

Говорителят на Гражданското движение "Българска Легия Антимафия" Петър Якимов обаче смята: Това са дребните пари, които се събират на границата. Това са бакшишите от тирове. /.../ Точно "Капитан Андреево" беше обявена преди около година от премиера Борисов за най-сигурната граница на ЕС. Предишните управляващи бяха абсолютно същите като тези, но тези твърдят, че едва ли не за Шенген ни прецаква някаква лоша партия в Холандия. Ето го факта и добре, че се случи, за да се види, че управлението на Агенция "Митници", за което ние говорим от 2009 г., е абсолютно некадърно.

Якимов подчерта, че след тази операция възникват няколко въпроса: Защо Ваньо Танов не си е свършил работата? Защо началникът на Митница-Свиленград не си е подал оставката? Говорим за пряка отговорност. Ако не можете да контролирате 30 човека от една смята, нали се сещате, че другата смяна е абсолютно в също положение. Защо тази оперативна работа е извършена през София, а не през прокуратурата в Хасково и БОП-Хасково. Явно има проблем и там. Искам да попитам г-н Борисов – кой ще понесе отговорността за това, което се случва?

Според Якимов, преместването на Агенция "Митници" в Русе ще доведе до пълен хаос. Той подчерта също, че към момента 50% от пазара на цигари в България е чиста контрабанда.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна