Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критиката в Германия към властите в Киев се засилва

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Критиката в Германия към властите в Киев се засилва. Днес остро изказване направи федералният министър на вътрешните работи Ханс Петер Фридрих. Той поиска не само решаване на случая с Юлия Тимошенко, но и спазване на човешките права на всички опозиционни дейци. Една трета от германците настояват за политически и икономически санкции за Украйна и бойкот на европейското първенство по футбол.

Вътрешният министър Фридрих е категоричен - той настоява да се нормализира веднъж завинаги отношението към опозиционните политически лидери в Украйна. Въпреки че лекарите от берлинската болница "Шарите", които прегледаха Тимошенко в затвора, вече лично поеха нейното лечение, от изявлението на Ханс Петер Фридрих става ясно, че Германия няма да се ограничи само с решаването на случая "Тимошенко", а ще настоява категорично за европейски норми на поведение в украинската вътрешна политика.

Бившият президент на германския конституционен съд Ханс-Юрген Папир заяви, че Германия може да заведе и дело срещу Украйна в Европейския съд за правата на човека в Страсбург не само за отношението към Тимошенко, но и към другите политически противници на режима на Янукович.

От своя страна украинският министър-председател Азаров отхвърли отново днес всички германски обвинения в неправомерно третиране на Юлия Тимошенко в затвора и подчерта, че извършената подробна проверка не била установила упражняване на насилие срещу нея.

По публикацията работи: Татяна Минчева - кор. на БНР в Германия

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна