Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Шаул Камиса Раз: Българските строители в Израел ще получават над 1500 долара месечно

Снимка: БГНЕС

В навечерието на националния празник на Израел - Денят на независимостта, в "12+3" гостува Н.Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Израел в България. В разговор за най-големите предизивикателства пред Израел днес - Иран, преговорите с Палестина и социално-политическата ситуация в държавата му Негово Превъзходителство израелският посланик заяви, че единственият начин, най-добрият начин да се реши проблемът със заплахата от Иран е чрез международни усилия и засилване на икономическите санкции. Иран трябва да разбере, че за самите тях е от полза да прекратят с ядрената си програма. Ако тези координирани международни усилия не помогнат, съществува и военна опция. Тя не е желана от никого, но наистина, в най-краен случай, може да се прибегне до нея, но само координирано, със съвместно решение на международните сили. Важно е да се подчертае, че заплахата от един ядрен Иран не е само по отношение на Израел. Заплахата е за целия цивилизован свят. Включително и върху икономиката чрез цените на петрола, заяви израелският посланик у нас.

Попитан за преговорите с палестинците, Шаул Камиса Раз обясни, че Израел прави максимални усилия, за да напреднат в разговорите. Но повече от 2 десетилетия палестинците намират различни техники да "торпилират" тези преговори. Принципът на палестинската страна е да използва доста умело медиите, за да се представя като жертва в тези отношения. На базата на своя предишен опит мога да заява ясно, че вината за неуспеха на мирните преговори е изцяло в палестиниците. Те се страхуват да приключат тежките отношения между двата народа. От израелската страна, когато се вземе някакво решение, колкото и да е болезнено, то се спазва.

По отношение на сътрудничеството между България и Израел посланик Раз обясни, че 50 български сторители вече са заминали, съвсем скоро ще замине и друга група от 900 човека. Техният месечен доход е над 1500 долара.

Чуйте в звуковия файл очаква ли израелският посланик и това лято да има социални демонстрации в родината му и как още вижда двустранното сътрудничество между България и Израел.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна