Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Порязов: Българите нямат лош имидж сред датчаните

Снимка: БТА

Българската общност в Дания е сравнително малка - малко повече от 4000 души, каза в специално интервю за програма "Хоризонт" посланикът на България в Копенхаген Валентин Порязов. Той информира, че най-голямата група сред сънародниците ни са българските студенти - над 600 души. Повече от половината от българите в Дания са между 18 и 30 години. Привлича ги високото ниво на датското образование и това, че то е напълно безплатно. Българските емигранти в Дания са предимно лекари, медицински сестри, преподаватели в университети, компютърни специалисти, строителни работници и хора, които упражняват нискоквалифициран труд.

Българите нямат лош имидж сред датчаните, само 6 6ългари са задържани. В Дания има проблем, който се нарича източноевропейска престъпност, тъй като след влизането на 10-те нови държави през 2004 година в ЕС много граждани от източноевропейски страни дойдоха да работят в Дания. Българският фактор в общия проблем на източноевропейската простъпност е минимален, заяви посланик Порязов.

През 2007 над 100 хиляди датски граждани са посетили България с цел туризъм.  Миналата година броят е спаднал на 75 хиляди. Опитваме се да разнообразим туристическото портфолио на България, най-добре позната досега като място за младежки туризъм. Положителното е, че в последно време датските туроператори,  които препоръчват България като дестинация, включват все повече семейни почивки. Все по-популярни сред датчаните стават и зимните ни курорти, добави той.

Чуйте цялото интервю с посланик Валентин Порязов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна