Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи на хора с рискови фактори за инсулт

Снимка: Архив

"Възможно ли е да се предпазим от мозъчен инсулт" - това е насловът на профилактичния ден, който в неделя организира "Токуда-болница София". В рамките на инициативата от 9.00 до 14.00 ч. специалисти от Диагностично-консултативния център към болницата ще преглеждат безплатно пациенти, които имат някои от рисковите за исхемичен инсулт фактори и ще ги консултират как да намалят риска си. Повод за кампанията е високият брой инсулти у нас и все по-младата възраст, в която те се появяват. Желаещите да се прегледат трябва да се запишат предварително на тел. 02/403 4000.

Всяка година по света 15 милиона души получават мозъчен инсулт и 6 милиона умират. Инсултът е най-честата причина иначе здрави хора да се инвалидизират, разказа доц. Иван Стайков, началник на Клиниката по неврология в болницата.
У нас инсултът е втората причина за смъртност. Средно по около 44 хиляди души всяка година получават инсулт. Основната причина за черната статистика е, че българинът не обръща внимание на рисковите фактори.

Ако високото кръвно и диабетът се лекуват, ако цигарите се спрат или поне намалят, ако храненето е здравословно, а движението - повече, това коренно ще промени картината на исхемичните инсулти, смята доц. Стайков.

Точно за тези рискови фактори ще бъдат проверявани пациентите, които се включат в кампанията за безплатни прегледи. Профилактиката ще е полезна и за млади хора, които се смятат за здрави, тъй като ще може да се установи риск, за който няма никакви клинични симптоми.

Исхемичните инсулти, които се дължат на запушване на кръвоносен съд в мозъка, са три пъти повече от хеморагичните, които са предизвикани от кръвоизлив. Специалистите са убедени, че 80% от исхемичните инсулти могат да бъдат предотвратени. Важното е на време да се игнорират факторите, които ги предизвикват.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Надежда Цекулова, излъчен в предаването "Хоризонт до обед".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна