Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Радева: Съществува подозрение, че Костов може да се присъедини към Кунева

Снимка: БГНЕС

Ситуацията вдясно се описва като доста нетърпима. Тя тръгва от личния пример на лидери, които много ясно показаха, че не желаят да работят заедно. Докато Иван Костов все пак има своето място в историята, Мартин Димитров изглежда безличен, нехаризматичен, не е човек, който е направил правилния ход, като подаде ръка на Костов през 2009 година, защото тогава, ако СДС не беше подало ръка на Костов, неговата формация щеше да остане извън парламента.

Съществува подозрение, че 17-те напуснали членове на ДСБ и отишли при Кунева са предмостие за подобен ход на Костов. Това каза директорът на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД Мира Радева в предаването "Преди всички" по повод на изследването, което ще бъде представено днес за рейтингите на политическите лидери и драмата вдясно.

Десните избиратели отдавна са си намерили пристан в ГЕРБ и в момента 47 % от онези, които са гласували през 1997 година, сега твърдят, че биха гласували за ГЕРБ. Този избирател дава значително по-високи оценки на настоящето управлнеие, отколкото получаваме за страната като цяло, обясни Радева.

Изключително много ме впечатли в това изследване, че когато питаме хората, кои са най-важните неща, за да стане страната ни такава, каквато искаме, се оказва, че на първо място излиза спазването на закона, данъчната справедливост, т.е. всички да се мерят с един и същи аршин и онази политика, която показва в най-висока степен този шанс, е политиката, която хората реално ще изберат, беше категорична тя.

Според резултатите от изследването партията на Меглена Кунева се е изместила до трето място, като минала ДПС, т.е. има позитивно развитие. Тя действително привлича част от десните избиратели, но те не я възприемат точно като десен политик, т.е. върху нея все още доста тежи участието й в Тройната коалиция, има доста съмнения по отношение на нея като лидер. В този смисъл, идеята, че ще станат първа политическа сила, е хубава, но на този етап ми е трудно да си я представя реализирана. Струва ми се, че Кунева като полтиически образ се разполага център-ляво, обясни директорът на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна