Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 милиард лв. чакат по "Конкурентоспособност", усвоени са само 10 на сто от средствата

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов призова бизнеса да бъде активен с проектите по Оперативна програма "Конкурентоспособност". Над 1 милиард лева чакат да бъдат усвоени по програмата, каза министър-председателят, след като се запозна с работата на новата Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", която ще е на пряко подчинение на икономическия министър.

Борисов съобщи, че след представянето на програмата за повишаване на квалификацията на млади безработни близо три пъти са се увеличили кандидатите да придобият нова професия или да подобрят квалификацията си със средства по проекта.
Днес се обръщам пак към младите хора до 29 години. Имаме още 30 милиона сега, догодина по това време ги кажете 130 милиона. Всеки млад човек 6 месеца получава между 400 и 1200 лева плюс осигуровките, които му плащаме и повишава своята квалификация. Млади хора, които са без работа увеличават с 50 % шансовете си за работа, каза Борисов. 

Той подчерта, че заради усложнената процедура досега се е работело неефективно и са усвоени едва 10 на сто от средствата по оперативната програма "Конкурентоспособност". 

Обединихме всички дирекции, докарахме всички хора, които работят по оперативната програма тук, в тази сграда. Има приемна, в която им се обяснява всичко, а на интернет страницата има всичките 12 документа, с които трябва да дойдат. Чакат ги експерти и незабавно започва да се работи по дадения проект. Три месеца срок, след това авансово плащане, реализиране на целия проект, каза още премиерът Бойко Борисов.

По публикацията работи: Олга Иванова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна