Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия започва работа по пътната карта за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БГНЕС

В четвъртък се събира междуведомствената комисия, която ще разработва пътната карта за изграждането на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" заедно с проектната компания "Козлодуй-нови мощности". Това съобщи пред "Хоризонт"новият директор на централата Валентин Николов. Той коментира и резултатите от обследването на основните елементи на подгревателите високо налягане на Пети и Шести енергоблок, които бяха оповестени днес.

Вчера министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заяви, че досегашният му заместник Валентин Николов, вече като директор на АЕЦ "Козлодуй" поема изцяло политическата отговорност по удължаването живота на 5 и 6 реактор в централата. Днес пък Валентин Николов съобщи, че до края на седмицата започва да се работи по пътната карта за 7-ми реактор:

В четвъртък съм извикал междуведомствена комисия, която фактически ще начертае първите стъпки, една от първите стъпки е проектната компания, 100% собственост на АЕЦ Козлодуй "Козлодуй - нови мощности" вече е готова, така че продължаваме заседанието на тази междуведомствена комисия, която ще продължи работа и ще възлага задачите на проектната компанията. Тя ще преначертае пътната карта.

Резултатите от допълнителното обследване на основните подгреватели високо налягане на 5 и 6 реактор са показали, че няма никакво нарушение на параметрите и че металът след тяхната подмяна отговаря на зададените параметри, посочи Николов:

Те са подгреватели за високо налягане, които са предназначени за регенативно подгряване на питателната вода за сметка на охлаждането. Възложено е на института на БАН, всъщност е установено, че по фактическото състояние на твърдост, химичен състав, всичко отговаря на стомана на 22-К и точно както е проектната стомана, която е заложена и която ние сме изискали като сертификат от производителя. Нямаме никакви забележки по цялото оборудване на подгревателите високо налягане, които категорично не влияят върху сигурността.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна