Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улесняват процедурите за привличане на частни инвестиции във водния сектор

Снимка: БГНЕС
Процедурите за привличане на частни инвестиции във водния сектор ще бъдат улеснени. От европейските пари след 2013 година 2 милиарда лева ще са за сектора "Води", но това е само минимална част от необходимата сума за решаване на проблемите. Според анализите подмяната на ВиК съоръжения и изграждането на нови ще струва между 13 и 43 милиарда лева.

Необходими са законодателни промени, за да се улесни частната инвестиция във водния сектор. Заместник-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев заяви: Улеснения се надявам да има след излизането на Закона за публично-частните партньорства. Законовата основа в момента е единствено Законът за концесията, който е един добър закон, но сравнително рестриктивен.

Отдаването на дейности на частни фирми ще е възможно в по-големите градове, допълни министърът за управление на европейските средства Томислав Дончев. Той добави, че всички сметки и сценарии се правят така, че тежестта върху крайния потребител да може да бъде колкото може по-малка.

След 2-3 месеца ще бъде обявена процедура за избор на консултант за създаване на кадастър с информация за цялата инфраструктура във водния сектор, допълни Симидчиев.

Финансирането на водния кадастър ще се случи благодарение на една техническа помощ, която Министерство на регионалното развитие и благоустройството получава от ОП "Околна среда".

Създаването на кадастъра е част от водната стратегия, която трябва да бъде приета от парламента.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени