Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бил Гейтс ни посъветва да се насочим към информационните технологии и образованието

Плевнелиев и Гейтс обсъдиха възможността БАН да се включи в разработки на ваксини
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бил Гейтс посъветва България да се насочи към информационните технологии и образованието. Това стана на срещата на президента Росен Плевнелиев с основателя на "Майкрософт". Двамата разговаряха в Сиатъл, в сградата на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която отпуска всяка година по 3 млрд. долара за благотворителност.

Освен туризма, земеделието и инфраструктурата, Националната програма за развитие на България 2020, по която страната ни работи, трябва да бъде насочена и към високите технологии, иновациите и индустриите с добавена стойност, смята президентът Росен Плевнелиев. В Сиатъл държавният глава обсъди с милиардера Бил Гейтс как България да спечели по-добри позиции в областта на иновациите.

През XXI век най-важният инструмент за производство е човешкото знание. 

Плевнелиев и Гейтс са обсъдили Националната програма "Глобални библиотеки - България". Преди 3 години Министерството на културата подписа споразумение по програмата. Тя получи 15 млн. долара субсидия от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Целта е 1200 български библиотеки да получат достъп до интернет и то в малките населени места.

Този проект приключва до 2013 г., но това, което ние дискутирахме и сме сигурни, че ще успеем, е да има следваща фаза на проекта.

Освен за образователни проекти фондацията на Бил и Мелинда Гейтс отпуска средства и за разработката на ваксини за Африка и Близкия изток. Плевнелиев и Гейтс са обсъдили възможността Българската академия на науките да се включи в подобни разработки.

Те ще дойдат в България, техни представители, разбира се, и ще ги запознаем на място с опита, който ние имаме.

Привличането на американски инвестиции и иновациите са водещи теми на посещението на президента в Сиатъл. По-късно днес държавният глава ще участва в бизнес среща на тема "САЩ и България – да градиш мостове чрез бизнес".

По публикацията работи: Мира Стефанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени