Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Найденов: Шансът на Гърция е да си върне драхмата

Снимка: Капитал

В Гърция ще има нови парламентарни избори, след като на последните, които се проведоха на 6 май, беше излъчен такъв парламент, от който се оказа, че не може да бъде излъчен работещ кабинет поради разликите в мненията на различните политически формации. Дали тези избори, които ще се проведат най-вероятно в средата на юни, ще доведат до едно успокояване и до съставяне на правителство или напротив, ще се стигне до най-черните сценарии, както ги вещаят редица наблюдатели - излизане на Гърция от еврозоната и връщане на драхмата с всички, произтичащи от това последици? Коментар по темата в ефира на "12 плюс 3" направи журналистът Валери Найденов:

Ако в резултат на предстоящите избори се смени коренно политиката, те ще бъдат шанс за излизане от кризата. Досегашната политика очевидно я задълбочава и води до национална катастрофа. В България тече едно голямо промиване на мозъци и всякаква промяна у нас се представя като някакъв жесток риск. Тъкмо обратното - шансът на Гърция е именно в това да си върне драхмата, да намери начин да защити държавата си от изтичането на пари, от атаката на световните финансови спекуланти, заяви той.

Според Валери Найденов по-високата производителност на Германия изсмуква финансите на Гърция. Той обясни тези процеси с историческата тенденция метрополията да изсмуква финансите на периферията.

Чуйте анализа на ситуацията в Гърция на Валери Найденов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна