Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димо Гяуров: Костов трябваше да се оттегли

Снимка: Архив

Депутатът Димо Гяуров коментира в "Преди всички" решението на СДС да се яви на избори без ДСБ. Силите, които вчера надделяха в НС на СДС, нямат ясна концепция за действията си. Онези, които доведоха до изборната загуба, сега наложиха това решение. В основата е Марков, който не свърши нищо. Другият е Румен Христов, чийто резултат на миналите избори е известен. 

Няма никаква причина да се говори за разцепление и за криза, има разминаване в концептуалните виждания на различни групи за следващите избори. Нека да видим какво временно ръководство ще бъде излъчено. Омразата към Костов започва да погубва СДС. Гласуването беше не за СДС, а срещу Иван Костов. Костов трябваше доста по-рано да се оттегли, да бъде идеологически баща на проекта и да отстъпи място на някои от по-младите.
Изявления на Петър Стоянов и явявания на различни некоректни хора също свършиха такава работа.


Христо Панчуков от СДС:  Изненадан съм от невъзможността на хората, които доведоха до вчерашното решение да формулират перспектива. Невъзможността за ясна алтернатива звучи несериозно. Политиката предполага няколко хода напред, повеждане на хора към определена цел, но цел няма. Нормално е хората, които вярват във вчерашното решение, да поемат ръководството, а другите да се оттеглят.

Оставам в СДС, за мен то е кауза. Не успяхме да направим Синята коалиция такава, че избирателите да я припознаят като своя кауза. И все пак, въпреки всички проблеми, по-голяма част от сините избиратели искат СДС и ДСБ да са заедно. За пореден път подчиняваме едно решение на личните си пристрастия.

Петър Николов, бивш член на ДСБ, сега е в проекта на Меглена Кунева: Не съм от хората, които ликуват в този тежък за Синята коалиция момент. Това са сили, които са дали много на България. Всъщност, не мисля, че е толкова трагично. Няма да нравоучителствам над бившите си колеги и приятели. СДС направи лошия избор. И двете партии са под критичния минимум, остава да видим дали СДС ще вземе над 4 процента. Крайно непривлекателно за избирателите изглеждат партии, които са свели политиката си до това дали ще минат бариерата за парламента. За нас влизането в парламента е инструмент за влизане в политиката. Ако искахме само да влезем в парламента, щяхме да влезем в ГЕРБ.

Целите интервюта чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна