Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО не планира увеличаване на съветниците ни в Афганистан след 2014 година

Снимка: БТА

Министерството на отбраната не планира увеличаване на броя на българските съветници в Афганистан след изтеглянето на Алианса от страната през 2014 година. Това каза в интервю за предаването "Събота 150" министърът на отбраната Аню Ангелов в навечерието на започващата в Чикаго среща на високо равнище на НАТО.

След 2015 г. ние ще продължим да участваме в ученията и подготовката на силите за сигурност на афганистанската армия с контингент от различни по направления съветници – около 120-150 души. Не планираме тяхното увеличаване. Министерството на отбраната няма план за увеличаване на броя съветници, въпреки че днес прочетох едно интервю – един директор от Министерството на външните работи е казал, че ще увеличим това участие. Това е въпрос на конкретно решение, когато наближи моментът. Тези екипи, които ще работят там, трябва да бъдат сигурни, т.е. ще трябва да има и сили, които да осигуряват тяхната безопасност. Очакваме съвсем скоро да се обяви, че 75% от населението на тази държава, тяхната сигурност се осигурява от собствените им афганистански сили за сигурност. Предвидено е към средата на 2013 г. многонационалните сили да не планират и ръководят операции, а само да участват, т.е. отделни формирования да участват в общи операции, които са ръководени и планирани от афганистанските сили за сигурност.

По време на срещата на високо равнище се очаква да се приеме стратегически план за Афганистан, в който ще се съдържат основните направления за по-нататъшна подкрепа на Афганистан за стабилизирането на държавата след 2014 година, подчерта още Ангелов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна