Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наградите "Аскеер" отново ще отличат най-заслужилите театрални творци в 11 категории

Снимка: БГНЕС

Най-престижните театрални награди у нас "Аскеер" ще бъдат раздадени тази вечер на официална церемония в театър "Българска армия". С голямата награда "За цялостен принос към театралното изкуство" ще бъде удостоен режисьорът Асен Шопов.

11 статуетки в различните категории очакват своите притежатели. Постановката на Народния театър "Нощна пеперуда" на Явор Гърдев е с най-много номинации - за режисура, за костюми, музика, изгряваща звезда, най-добро представление. Другите претенденти за най-добър режисьор са Иван Добчев за "Завръщане във Витемберг" на театрална работилница "Сфумато" и Маргарита Младенова за постановката "Рицар на Светия дух" на Народния театър "Иван Вазов".

"Аскеер" за главна мъжка роля си оспорват Владимир Пенев в "Дуети", Камен Донев за "Животът е прекрасен" и Малин Кръстев за ролята му в "Завръщане във Витемберг".

Номинираните за главна женска роля са Албена Чобанова за ролята й в "Бягство от Москва", Мая Новоселска за изпълнението й в моноспектакъла "Едно малко радио" и Светлана Янчева в "Животът е прекрасен".

Леонид Йовчев, Сава Георгиев и Стефан Мавродиев са претендентите за поддържаща мъжка роля, а в женската категория претендентки са Анастасия Лютова, Мария Каварджикова и Теодора Духовникова.

"Нощна пеперуда" на Явор Гърдев ще се бори за най-добро представление с "Бягство от Москва" - постановка на Петър Пейков в Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград, и с "Рицар на Светия дух" на Маргарита Младенова за Народен театър "Иван Вазов".

Българското национално радио е медиен партньор на церемонията "Аскеер".

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна