Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпитите не би трябвало да затруднят учениците

Снимка: БГНЕС

Задачите в първи модул на външното оценяване по математика за 7-и клас са намалени от 25 на 20, за да могат добрите ученици да покажат своите знания, обясни в предаването "Преди всички" Снежина Матакиева, главен експерт по предмета в образователното министерство.

Тя уточни, че задачите и в двата модула не са нещо непознато за децата.

Точно такъв формат нямаме в учебниците, но дори и нашите баби, бащи и майки са работили по такива задачи, които имат същия формат. Дава се една задача или текст, от който ученикът трябва да извлече съществената информация и да го обработи. Това показва доколко ученикът може да мисли. Новостта тук идва от това, че проблемите които се решават, са житейски.

По отношение на изпита на зрелостниците, Матакиева каза, че той също не би трябвало да затрудни учениците.

Националното външно оценяване след 7-и клас в Перник ще се проведе на 28 май, а матурата - на 29 май. Решението беше взето късно снощи и тази сутрин някои ученици отишли да положат изпит, защото не са научили за промяната в датите. Ваня Коконова, началник на инспектората в Перник, обясни за "Преди всички", че до отлагането на изпитите се е стигнало след много дискусии. Промяната в датите води до друго неудобство. На 28 май в Перник има абитуриентски бал, а на следващата сутрин - изпит.

Интервютата със Снежина Матакиева и Ваня Коконова можете да чуете от звуковите файлове.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна