Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филхармония "Пионер" открива "Софийски музикални седмици" 2012

Снимка: Архив

43-тото издание на международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици" ще се проведе от 23 май до 27 юни 2012 г. За пореден път той ще се превърне в събирателна точка за млади и за утвърдени български и чуждестранни изпълнители и отново има няколко обединяващи идеи: отбелязването на годишнините на композитори като Парашкев Хаджиев, Лазар Николов, Александър Райчев, Клод Дебюси, представянето на творби за първи път у нас и премиери на произведения, създадени специално за фестивала, майсторски класове, дискусии и др.

На 23 май от 19 часа на сцената в зала "България" ще се съберат няколко поколения оркестранти от Филхармония "Пионер". На тази дата се навършват 100 години от рождението на диригента Влади Симеонов, който има огромни заслуги за изграждането на състава, станал световна сензация след създаването си преди 60 години. Малко преди концерта ще бъде представена и книга за маестрото, възпитал цяло съзвездие големи имена в българското диригентско изкуство.

Програмата на фестивала "Софийски музикални седмици" 2012 можете да видите тук, а в интервюто на Ирена Гъделева проф. Пламен Джуров отбелязва акцентите в нея. Чуйте го!

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна