Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бахтияр Караали: Репликите между Доган и Борисов са другарски закачки

Снимка: БГНЕС
Репликите между Доган и Борисов са другарски закачки, каза в предаването "12+3" Бахтияр Караали – бивш областен координатор на ДПС в Ловеч, който през 2001 г. е изключен от партията. Дружеските закачки биха продължили, но вече на по-различна основа – социално-икономическа основа, на парламентарен контрол и искане на нов вот на недоверие на правителството от страна на ДПС, смята той.

Казаното от Доган, че му мирише на избори, и отговорът на премиера, че мирише на джибри, показва, че има някакви ферментационни процеси в политиката на ГЕРБ. Един командно административен тип управление на страната в момента не предполага много сериозни лостове към отношение към други политически партии. Освен това парламентът вече не е социален парламент, коментира Караали. Според него обаче това не са предизборни покани или оферти, а Доган казва диагнозата на политическото управление на страната в момента.

ГЕРБ вече свива своя териториален потенциал, посяга към потенциала на ДПС. Някъде по места има някакви разговори в различни региони, но ГЕРБ не може да отправи точни местни ясни послания към структурите на ДПС. Те имат липса и опит на политици, защото няма млади и стари политици в политиката, а има можещи и не можещи. Все пак ресурсът на Доган е все още непредсказуем. Това, което ще се случи по-нататък в предстоящите областни, местни конференции за подготовката на националната конференция на ДПС, все още няма оферти. Все пак има и друг момент - това, че Касим Дал – един ясен знаков политик на ДПС, мълчи една година за разлика от Доган. Той мълчи, защото иска санитарна тишина около него, да преосмисли с кого и как ще направи своите политически акценти и развитие на неговата политическа партия, изказа мнение Караали. Той не изключи възможността именно Касим Дал да бъде бъдещият балансьор в парламента. Той очаква партията на Дал да бъде основана и да излезе на сцената за изборите догодина.

Областните председатели, общински председатели в момента са в конфликти кой за какво и как да остане под крилото на ДПС, смята още Бахтияр Караали и добави: Тези, които решават все още политическите въздействия на местно и регионално ниво, все пак са постигнали някакъв стандарт и някакъв начин в политиката и са го облекли в паричен израз или в икономически влияния. Това не може да се изпусне от тях. Доган ще започне не санитарна сеч на глави, а просто ще подменя яснотата в това, което ще бъде новата концепция на ДПС в политиката 2020.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна