Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под въпрос е съществуването на Митница Свиленград

Снимка: БГНЕС

Под въпрос е съществуването на най-големия сухопътен възел Митница Свиленград. Това прогнозира директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Той допълни, че само анализите ще покажат дали ще съществува териториалното звено в Свиленград, което може да бъде преструктурирано към други митници в Пловдив и в Бургас.

Танов се запозна с резултатите от проведените тестове за лоялност на митническите служители. Резултатите сочат, че 17% от 270-членния състав са се провалили изцяло. Другите 40 на сто са признали, че са получавали подкупи, че са правили нарушения и не са съобщавали за корупционни практики на колегите си.

По думите на Ваньо Танов в Митница Свиленград не е възможна промяна на ценностната система. Тестовете са направени след проведената на 2 май акция, когато бяха арестувани осем митничари, които в момента са разпределяли получените от смяната подкупи. Днес стана ясно, че те ще бъдат освободени. Предложението на Дисциплинарния съвет е те да бъдат наказани за уронване на престижа на Агенция „Митници“.

За липса на контрол в ранг е понижен началникът на Митница Свиленград Тодор Караиванов, който е с последно предупреждение. Заместник-началникът Светла Шошкова е подала поискана й по-рано днес оставка.

По публикацията работи: Дора Атанасова - кор. на БНР в Хасково
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна