Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият профил на СДС - опозиция или коректив?

Снимка: Архив

Заседанието на НИС на СДС във вторник предизвика коментарите, че партията се връща към позицията си от 2009 година, когато подрепяха ГЕРБ, че от опозиция става коректив на управляващата партия, а това означава и по-благосклонно отношение към нея. Има ли нов профил Съюзът на демократичните сили и какъв е той - в интервю за "12+3" бившият лидер на партията Мартин Димитров заяви, че има опит за подмяна на курса, който е водил СДС.

Ние можем да бъдем само ясна опозиция на това, което прави ГЕРБ. Всичко друго не е честно спрямо хората, които ни подкрепят. Освен че съм първият лидер, който си подава оставката заради грешна политика, несъгласие с водената политика по дадена тема, но и ще бъда първият председател, който ще подкрепи наследник. Аз съм подготвил човек, каза Димитров, но отказа да посочи името му. Виждам, че се прави опит и той започна още през 2008-а година, СДС и Синята коалиция да бъдат спрени от влизане в следващия парламент. В този заговор участват много фактори, няма да ги изброявам, но си припомнете делата, които водихме при предишните избори, припомни Мартин Димитров.  

От своя страна Борис Марков, член на Националния изпълнителен съвет на СДС, обясни, че прекалено дълго време и прекалено емоционално се говори за подмяна и нов курс, за намеса и т.н. Хубаво е обаче да се дават факти. Ако има външна намеса - трябва да се каже от кого е. Аз също искам да знам кой се намесва в работата на СДС. След като направи уговорката, че ще говори съвсем откровено и без политически клишета, Марков каза: Имам усещане, че във всички партии има политици, които сънуват един и същи сън - че ги целува премиерът, който и да е той. Точно тези хора предизвикват едно крайно отношение към всеки и всичко, в името на това да бъдат забелязани.

Чуйте мненията в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна