Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екарисажът в Шумен спира заради неизплатени задължения

Снимка: БГНЕС

Екарисажът в Шумен спира да изпълнява задълженията си към държавата заради неизплатени задължения. Това може да усложни обстановката в страната и да причини огромни загуби на бизнеса, тъй като екарисажът обслужва 18 области.

Управителят на Шуменския екарисаж Мирослав Александров е категоричен, че този път компромис няма да има, докато държавата не плати поне една трета от огромния си дълг. Агенцията по храните дължи на екарисажа 2 618 496 лв. Тези задължения са натрупани за около десет месеца.

От своя страна Йордан Войнов, директор на Агенцията по храните, характеризира поведението на ръководството на екарисажа като опит за извиване на ръцете. Според него причина за конфликта е сбърканият модел на заплащане. Не е редно агенцията, която контролира този тип дейност, да плаща за този тип услуга. Би трябвало фермите да сключват договор с екарисажа и да плащат за услугата, след като получат помощ от фонд "Земеделие", заяви Войнов в ефира на предаването "12 плюс 3".

Ако предстоящите преговори между страните са неуспешни, възможно е мъртвите животни да бъдат насочени към Румъния, където цените са по-ниски.

Чуйте целия репортаж на Веселина Миланова по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна