Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонните работници у нас отказват трудови договори

Снимка: БГНЕС

Хората, които идват при нас да работят като временни работници, не желаят да подписват договори с аргументи, че биха загубили някакъв вид социални помощи за безработица или материални помощи под формата на дърва за огрев и други такива. Искат парите на ръка, каза в "Преди всички" розопроизводителят Атанас Радев и допълни:

Трябва да се въведат по-гъвкави форми на временна заетост за почасовата работа, работникът да получава пари за реалната работа, която е свършил, смята Атанас Радев.

Павлин Васков - директор на Дирекция "Инспекция по труда" в Бургас обясни, че когато се правят проверки, временните работници биват укривани: Докато ние влизаме от едната страна - от другата страна има вече подготвени автобуси, които се товарят с хората. Още при наемането им разработват т.нар. "евакуационен план". Препоръчвам работодателят да намери други работници или да увеличи заплащането, за да ги стимулира да работят за него с договор.

И сега съществуващото законодателство е достатъчно гъвкаво, каза още Павлин Васков.

Разговора на Веселина Миланова по темата за временните работници и техните трудово-правни отношения с работодателите можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна