Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марияна Бакърджиева: Обучението по български език и литература е интересно на децата

Снимка: БГНЕС

Според изнесените данни от Министерството на образованието, младежта и науката децата от четвърти клас продължават да имат проблеми с членуването и с двойното "н", а от изпита по български език и литература сред седмокласниците впечатляваща е информацията, че много са се впуснали да пишат преразказа. Какво говорят резултатите, известни дотук, за грамотността и общата култура на децата ни - в ефира на предаването "Преди всички" коментар направи Марияна Бакърджиева, преподавател по български език и литература в 9-а френска гимназия и председател на Асоциацията на учителите по български език и летуратура.

На въпрос как ще обясни факта, че много деца избраха да напишат преразказ по разказ на Деян Енев, Бакърджиева обясни, че вероятно причините са две -  усърдната работа на колегите й да помогнат на децата да се научат да пишат и да се изразяват добре и това, че разказът им е допаднал.

Събеседничката коментира състоянието на обучението по български език в училищата, като акцентира върху усилията на учителите да разнообразяват обучението, да го направят привлекателно. Според нея доброто представяне на ученици от училища в страната показва, че разликите в качеството на обучението между столица и провинция не са големи. В училища, където има проблеми, се организират семинари, за да се помогне на учителите в учебния процес.

Резултатите от оценяването ще бъдат внимателно анализирани от преподавателите в страната, за да се търсят начини за подобряване на обучението. 

Чуйте цялото интервю с Марияна Бакърджиева в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна