Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караджова предлага да се конфискуват АТВ-та и МПС-та, карани в национални паркове

Снимка: БГНЕС
20 пречиствателни станции са изградени по Черноморието, но имат известна нужда от реконструкция и модернизация. 6 от тях отговарят на най-високи стандартни изисквания. Други 6 нямат никакви пречиствателни съоръжения, като от тях 5 са в малки населени места, които по нашето законодателство трябва да се снабдят с такива съоръжения до 2015 г. Убедена съм, че те ще се справят. Единствено в Созопол няма никаква пречиства станция. Това посочи в предаването „Нещо повече” министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която преди дни обяви, че има отпуснати 1,5 млрд. лв. по ОП "Околна среда" за пречиствателни станции за отпадъчни води по Черноморието.

Тя коментира и случая от днес в Равда, където фекални води се изливат в морето на централния плаж: В последните 10-15 години, особено по време на бума на строителството, може би от 2002 до 2008 г., са издавани разрешителни за строителство на нови хотели, без да може пречиствателната станция да поема такива отпадъчни води. Това е тотално безотговорно отношение от самите местни институции, които са направили това. Надявам се тази безотговорност никога да не се повтори. Въпросът е, че пари има, тъй като става въпрос за проект, който е около 100 млн. лв. – това са огромни суми, които общините не могат да си позволят. Поради тази причина се надявам на по-отговорно отношение от страна на общините. За съжаление, община Несебър не е най-добрият пример за бързи реакции. Няколко пъти разглеждахме проекта на общината – проект с изключително лошо качество както технически, така и с обосновки, така и във финансовата част. Върнахме проектът за преработка и общината в момента започва цялостно преработване.

Караджова подчерта, че за да се справим с нерешените проблеми в областта на околната среда, трябва да има екологично образование и възпитание от ранна детска възраст. Затова тя е предложила широка обществена дискусия за това кой е най-добрият начин в учебния процес да бъде включена темата "Околна среда". Планира се тази дискусия да се състои в края на септември.

Министърът на околната среда посочи още, че е инициирано и вече има срокове за разработване на промени в Закона за защитените територии. Караджова ще предложи за нарушителите с АТВ-та и МПС-та, които влизат незаконно в националните паркове и други места, където това е забранено, да им бъдат конфискувани превозните средства.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна