Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев: Вероятната причина за взривовете е човешка грешка

Николай Николов: Няма опасност за населението в района на складовете край Петолъчката
Снимка: Цветан Петков

Вероятно причината е човешка грешка. Не са спазени някои от предписанията за безопасността на труда. Това заяви заместник-министърът на отбраната Валентин Радев в предаването "Преди всички". По думите му в складовете е имало внесени мобилни телефони, което е в нарушение на правилата.

Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев заяви, че издирването на изчезналите ще се осъществи от въздуха. Според него причината за аварията е производствена авария вследствие на неспазване на правилата.

През нощта е имало два нови взрива в складовете край Петолъчката. Единият е бил малко след полунощ, а другия в 5.41 часа. Това са остатъчни взривове от отделни боеприпаси. Това ни дава основание да твърдим, че нощта е преминала сравнително спокойно там. Здравословното състояние на деветимата настанени в болница остава без промяна, т.е. няма опасност за живота им. Контролираме чистотата на атмосферния въздух. Няма опасност за населението. Това каза директорът на "Противопожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов в предаването "Преди всички".

Главен комисар Николов заяви, че няма опасност и за водоемите в района. По думите му ще се включи и летателна техника, която да помогне за издирването на изчезналите хора. Според него липсващите хора са трима и се знае кои са тези хора. Разговаряно е и с близките им. 

Взимаме ежечасни проби на въздуха и на водата. Няма отклонение от нормите, така че жителите и гостите на община Стралджа няма от какво да се притесняват, каза областният управител на Ямбол Димитър Иванов в предаването "Преди всички".

Главният път София – Бургас в участъка край Петолъчката ще остане затворен. Обходните маршрути са през Ямбол – Средец - Бургас, а от Бургас - Средец – Ямбол, посока София, обясни той.

Още снощи почти всички жители на с. Лозенец се прибраха по домовете си, така че нека хората бъдат спокойни да се приберат по къщите си, но да спазват разпорежданията на органите на полицията, каза Иванов.

От сутринта започва оглед на комисия, която трябва да установи дали има повредени жилищни сгради от вчерашните взривове. Гражданите трябва да бъдат спокойни, тъй като по данни на специалисти повече големи взривове няма да има, каза кметът на община Стралджа Митко Андонов.

По думите му хората в общината вече са си по домовете. В момента съм организирал комисия, която да огледа общинските и държавни сгради, да събере информация от гражданите за щетите, обясни Андонов.

Кметът на община Стралджа заяви, че ако има много щети ще постави въпроса пред държавата. По думите му около 50 души работят в предприятието "Берета трейдинг".

Вчера екип от ВМА посети пострадалите в Ямболската болница. Състоянието на пострадалите е стабилно без да застрашава живота на пациентите. Има осем пациенти, приети в Ямболската болница. Това каза полк. д-р Александър Парашкевов, заместник-директор на ВМА, в предаването "Преди всички".

Според д-р Парашкевов няма да се наложи транспортиране на пострадалите. При приемането им в болница хората са били в шок, а един от тях е с амнезия, но, по думите на заместник-директора на ВМА, това е нормална реакция. Те ще бъдат наблюдавани няколко дни и след това изписани, каза още той.

Прекарахме нощта тревожно. Наложи се евакуация дотолкова, доколкото тя беше незадължителна, защото имаше хора, които си останаха по жилищата, но имаше и жители, които бяха евакуирани. Тези, които нямаше къде да отидат, бяха евакуирани в училището и читалището в с. Златец, в Сливен и околните села - по роднини. Това каза кметът на с. Горно Александрово Петър Костадинов в предаването "Преди всички".

Паниката все още не е отминала. Към момента няма пожари. Вижда се дим. Има също така и щети в имотите на хората в селото. Очакваме да дойде комисия, която да огледа, и хората да бъдат обезщетени по някакъв начин, съобщи Костадинов.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени