Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът, еврото и акциите на водещите компании в ЕС повишиха рязко стойността си

Снимка: Архив

Петролът и еврото повишиха рязко стойността си в понеделник. В отговор на обещанието от еврозоната за рекапитализиране на банките в Испания със 100 милиарда евро, курсът на единната валута на борсата в Токио се покачи на 1.2641 долара. "Черното злато" поскъпна с повече от 2,5%. Барелът "Брент" се котираше рано сутринта за над 102, а американският лек суров петрол надвиши 86 долара.

Последният ход на финансовите министри от Евросъюза стимулира и ръст на акциите на стоковите борси в Токио и Хонконг.

Акциите на водещите компании в Евросъюза скочиха рязко нагоре в началото на днешната търговия. За четири минути индексът FTSEurofirst 300 се покачи с 1,7 процента. В същото време акциите на борсата в Мадрид се повишиха с близо 6 на сто. Най-силен прогрес отбелязаха банките, които съвсем наскоро искаха държавна помощ за рекапитализация. Така пазарният дял на испанската "Bankia" поскъпна с над 18 процента. Търговията в Токио приключи по-рано тази сутрин с почти два процента повишение на основните индекси.

Пазарите реагираха по този начин на решението на финансовите министри от еврозоната да отпусне 100 милиарда евро за рекапитализация на испанските банки. С това проблемите не са окончателно решени, но спасителната сума бе неочаквано висока и намали системния риск, коментира експерт пред Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна