Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йонко Грозев: В една нова формация трябват и стари лица

Снимка: БГНЕС

Адвокатът Йонко Грозев, който оглавява Инициативния комитет за създаването на партията “България на гражданите“ отговори в "Преди всички" на въпроси за новия политически проект, оглавяван от Меглена Кунева

Мотивацията ми за влизане в този политически проект е, че не успях да повлияя за съдебна реформа. Всички разумни предложения на експертната общност никога не се реализираха. Политическите сили нямаха желание за ефективна съдебна власт, имаха желание само да я опитомят. Очевидно имаше съгласие за компромиси. 

Грозев не отговори на въпроса дали би станал депутат.   

Без да променим начина, по който работи съдебната система, не можем да променим нещата по принцип. Няма как да се направи нова политическа формация без лица с опит. Важното е да има баланс между стари и нови. Гаранцията за това е в лидера на партията. Госпожа Кунева беше във властта и всички видяхме как се държи там. На евроизборите тя направи компромис, отказвайки се от мястото на евродепутат. Не виждам нещо принципно притеснително в този ход. Важното е да не се правят компромиси с важните неща в развитието на страната. 

Такава липса на доверие към българското правителство от страна на Европейската комисия не съм наблюдавал. България вече е част от механизма на решенията в ЕС и тя може да влияе. Но на експертно ниво имаме много лоша оценка за това, което се случва в момента по реформата в съдебната система, каза още адвокат Йонко Грозев.

По публикацията работи: "Преди всички"
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна