Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Цветков: Ветото е стъпка в правилната посока

Снимка: БГНЕС

Представители на правителството и природозащитни организации се събират  в търсене на компромис върху върнатия от президента Закон за горите. Основният спор е върху текста, позволяващ застрояване на горски терени без смяна на предназначението. Според привържениците на закона той улеснява развитието на бизнеса и регионите и гарантира опазването на природата. Според еколочните организации обаче спорният текст защитава частни икономически  интереси.
В предаването "Преди всички" Петко Цветков от Фондация "Биоразнообразие", заяви, че ветото на президента е просто стъпка в правилната посока и все още нищо не е постигнато. Според него предстоящото гласуване в парламента ще бъде тест за властта.
Георги Божинов - депутат от Коалиция за България, член на Комисията по земеделието и горите каза, че компромис върху текста, който дава монопол на частен инвеститор над обществените гори, е невъзможен: Трябва да има отворена национална програма за развитие на ски туризма, държавата да има възможността на прехвърли собствеността върху общините, да се създаде дружество между общината и инвеститора, общината да има право да апортира това дружество при условие, че поне 50% от собствеността на това дружество принадлежи на общината и накрая печалбата, която ще получава общината от тази дейност да може да се използва единствено за лесоустройствени мероприятия и развитие на инфрасктруктурата.
Доц. Георги Костов смята, че: Горите са държавно богатство и трябва да бъдат управлявани прозрачно.
Според анализ на операторите на ски съоръженията в Банско, Боровец, Пампорово, Витоша и др., повечето от тях работят на загуба, заяви  Мариян Йорданов -икономист от Инвестор.бг. Според него на Витоша има туристи, само когато времето е хубаво, а на Банско легловата база осигурява постоянен поток от хора. Затова той е на мнение, че каквито и съоръжения да има в планината край София, не е сигурно, че те ще бъдат рентабилни.

Интервютата на Таня Величкова по темата можете да чуете от звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени