Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите и протестите за спорния Закон за горите продължават

Снимка: БТА

Дали срещата между еколози и инвеститори при премиера в присъствието на земеделския министър донесе истинско, а не илюзорно сближаване на позициите? Колко дълъг и трънлив ще е пътят на преговорите, които продължават, щом и за утре са планирани протести и от двете страни в спора? Колко тежест ще има думата на експертите? На тези въпроси отговаряха в предаването "Преди всички" Тома Белев от "Зелени балкани", зам.- кметът на община Банско Сашка Въчкова и зам.- директорът на Агенцията по горите Красимир Каменов.

Тома Белев: Ние предлагаме да се запази съществуващата практика по отношение на общата философия във всички закони за горите от 1925 година насам: когато се строи в горите, това да е само за нуждите на горското стопанство, лова и опазването на природата, а всичко останало да се изключи от т.нар. "горски фонд" или от горските територии и едва тогава той да се урбанизира.

Специално в Банско законът за горите не действа. Не вярвам как в работен ден ще дойдат хора от Банско за протести за един закон, който не ги засяга

Сашка Въчкова: Ние говорим за спестяване на разходи на инвеститорите, а мисля, че трябва да говорим за опазване на околната среда. Ние сме за разумния баланс и широко прилагане на европейските практики при строежа на ски пистите. Жителите на Банско ще подкрепят утрешния протест.

Красимир Каменов: Законът беше недействащ. Там беше записано, че строеж на съоръжения е допустим само ако е предвидено в областните планове за развитие, а такива няма. Имаше и други противоречия и процедурата беше възпрепятствана. В момента предлагаме много по-високи такси за право на строеж, отколкото са за смяна на предназначението. В Пампорово и Боровец таксата за промяна на предназначението е 25 000 лева на декар, цената за право на строеж само за 10 години е също 25 000 лева. Ако инвеститор кандидатства за 30 години, началната цена ще бъде 75 хиляди лева на декар.

Целият разговор на Веселина Миланова и събеседниците й за спорния закон за горите можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени