Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ковачева: Препоръките на Европейската комисия са изпълнени, надяваме се на обективен доклад

Снимка: europa.eu

Министърът на правосъдието Диана Ковачева смята, че няма причини докладът на Европейската комисия през юли да бъде негативен за българското правосъдие. Ковачева каза това в Брюксел, където, заедно с колегата си Цветан Цветанов, разговаряха за предстоящия доклад с генералния секретар на комисията Катрин Дей. Пред кореспондента ни Диана Чепишева министър Ковачева уточни: Смятам, че няма неразбиране между България и Европейската комисия. България изпълни всички препоръки по отношение на предстоящия избор на ВСС, които са посочени в доклада. Няма препоръка за пряк избор в докладите на ЕК, има препоръки за публични процедури. Мисля, че оценката ще бъде за качеството на конкретните кандидати. Няма причина докладът да е негативен, защото ще отразява 5-те години напредък на страната ни. Докладът е добра база за разговори как да продължи партньорството между България и ЕК, а и с останалите страни от ЕС. Нормално е да се види докладът и след това да започнат да се водят разговори как да продължим.

Министър Цветанов допълни: Съобразили сме се с всички препоръки, които са били във всички доклади, излизали досега. Когато България се присъединяваше към ЕС, реално не беше готова, за да бъде приета без подобни клаузи за мониторинг на дейността на правоохранителната и съдебната система. Това, което ще имаме в този доклад, е отчитането на един 5-годишен период и той ще даде обективна оценка за напредъка, ако има такъв, и последващите форми за партньорство с ЕК. Европа е променена, ще има подобни механизми за всички държави, които не изпълняват финасовата дисциплина.

Чуйте мненията в звуковия файл

В коментар на разговорите на двамата министри в Брюксел и очаквания доклад за напредъка на България журналистът Светослав Терзиев припомни, че във всички доклади досега се акцентираше върху липсата на резултати. Реформите в съдебната система не са само променяне на едни текстове, а да се промени начинът, по който работи системата. Самото приемане на закони не е основание за хвалба. Много често законите си остават само на хартия. Резултатите се виждат, когато престъпниците и корумпираните започнат да влизат в затворите. Това в България не се случва. Когато политиците говорят, че се надяват на обективен доклад, това означава, че те не се надяват на положителен доклад.

Чуйте мнението в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна