Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

600 милиона лева ще бъдат прехвърлени към по-атрактивни мерки по ПРСР

Снимка: Архив

Европейската комисия разреши прехвърлянето на 600 милиона лева по Програмата за развитие на селските райони от мерки, към които няма интерес, към по-атрактивни. Средствата ще бъдат пренасочени към проектите, парите, за които са отдавна изчерпани. Между тях е и мярката за закупуване на техника.

276 милиона лева ще бъдат прехвърлени за модернизацията на земеделските стопанства, тъй като интересът към тази мярка е най-голям. Приемът на документи ще започне от 16 юли и  ще продължи до 19 август, като с предимство ще бъдат кандидати от областите Перник, Видин, Кърджали, Габрово и Смолян. 

Ще даваме и допълнителни точки и приоритет на организации на производители, освен това на тютюнопроизводители, които са решили да преминат към друг вид дейност. Отделно от това насочваме приоритета към опазване на околната среда и проекти за производство на енергия от биомаса, проекти, които водят до намаляване потреблението на вода, проекти и инвестиции, каквито земеделците сами преценят, че са удачни за техния бизнес, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова.

"Млад фермер" и "Основни услуги за населението и икономиката" са другите две мерки, по които ще бъдат прехвърлени средства.

По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна