Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС иска предизборните кампании да могат да се водят на различни езици от българския

Снимка: Архив

ДПС заложиха на тълкуване на Конституцията, позовавайки се на чл. 36, съгласно който гражданите, за които българският език не е майчин, наред със задължението да изучават български език, те могат да изучават и ползват своя майчин език. Акцентът, който постави Лютви Местан, е върху глагола "ползват":

Никъде не се казва къде може да се реализира това право – дали само в неофициална среда или и в официална среда. Алинея 3 на същия текст се казва, че в случаите, в които се ползва само официалният език, се уреждат в закона.

В Изборния кодекс е записано, че предизборната кампания трябва да се води единствено на официален език. Интерпретирайки текста от Конституцията обаче, Местан изтъкна:

Това ограничение не е конституционно, а е наложено чрез закон, респективно може да падне чрез промяна в закона.

Местан обоснова предложението си и с препоръката в доклада на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, съгласно която да има възможност на предизборни срещи, на събрания и митинги, при необходимост и ако се осигури превод, да може да се използват и други езици освен българският:

Вече живеят немалко на брой избиратели, преселили се от Англия. На какъв език ще предадем нашите предизборни послания на избирателите – англичани?

От "Атака" остро реагираха на искането на ДПС. Павел Шопов коментира:

Вместо тези хора да научат български език, те се държат в изолация и настрана от истинските проблеми в държавата. Те могат да ги манипулират и да ги използват като един послушен електорат. Вината е в г-н Местан и тези, които не са направили необходимото тези хора да научат официалния език на държавата, в която живеят. Те разчитат ГЕРБ да ги подкрепят, както в много други отношения.

От управляващото мнозинство разсеяха това мнение. Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов ясно заяви:

За нас е абсолютно недопустимо предизборна агитация, която е свързана с управлението на държавата след произвеждане на избори, да се произвежда на друг език освен официалния по Конституция.

От БСП предпочетоха да се въздържат от коментар. Михаил Миков каза:

Този въпрос е дискусионен и тепърва ще трябва да премине през обсъждане.

Предложението на ДПС е част от изготвения от тях Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс, който се внесе в Народното събрание.


Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна