Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янина Танева: С протестите на Орлов мост станахме "видими"

Снимка: БТА

Любомир Костадинов и Янина Танева от неправителствената организация "За Витоша" коментираха в предаването "12+3", че преговорите за Закона за горите ще продължат, докато не се постигне компромис.

Много трудно ще постигнем компромис с една, представящата се за гражданска, организация, която силно настоява да отпадне промяната на предназначението на горските територии. Проблемът е чисто ценностен и аз не съм оптимист. От друга гледна точка, повечето инвеститори в ски курортите са заявили, че този закон не ги касае. Аз не мога да разбера тогава кого касае и защо продължаваме да го обсъждаме, каза Костадинов.

Според Янина Танева общественото мнение и информираност са на несравнимо ниво и хората сами могат да преценяват какво се случва. Интернет промени много ситуацията. Началото на такива кампании беше с Иракли, после със Странджа. Но, което стана на Орлов мост, е, че станахме видими, обобщи Танева. Нашето мнение не е представено, нашите ценности не се представени и това е проблем. За мен това е борба за ценности. Има огромна енергия на хората. Тя има потенциал. Фокусът и острието сега са към Закона за горите. Какво ще се случи нататък - не знам, така Танева отговори на въпрос дали енергията ще доведе до създаване на нов политически субект.

Всяка група в обществото търси своето политическо представителство, допълни Костадинов. Хората имат право да участват във вземането на решения. Това беше дефицитът при Закона за горите. Политическата активност не се изразява само с това да пуснеш бюлетина. Това е всекидневен процес и има различни проявления, обясни Костадинов и изрази съмнение, че енергията от протестите ще доведе до създаването на нова политическа партия.

В звуковия файл чуйте мненията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна