Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция и Азербайджан подписват споразумение за изграждане на трансанадолския газопровод

Снимка: Архив

Турция и Азербайджан ще подпишат документ за конкурентния на "Набуко" трансанадолски газопровод (ТАНАП). Това ще стане в рамките на започващата в Истанбул 20-та юбилейна среща на върха на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. В нея ще участва и премиерът Бойко Борисов.

Трансанадолският газопровод се посочва като конкурентен на проекта "Набуко", който се предвижда да пренася природен газ от каспийския басейн през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия до Европа, но в момента по него няма развитие. Трансанадолският газопровод ще се захранва с газ от азербайджанските находища. По него ще се доставя природен газ за Турция и от там - за Европа. Проектът е на стойност седем милиарда долара и ще бъде изграден за шест години.

В интервю за "Хоризонт", говорителят на "Набуко газ пайплайн интернешънъл" Кристиан Долезал категорично заяви, че проектът ТАНАП няма да спре изграждането на "Набуко". Долезал предположи, че ТАНАП е допълнителна възможност и може да се свърже с "Набуко".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна