Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансистът Андрей Пръмов: Не прогнозирам покачване на лихвите по кредитите

Снимка: Архив

Пореден месец на застой на крeдитирането. Това показват данните на БНБ за месец май. Ниски ръстове на заемите, които се отпускат, нарастване на просрочените и преструктурирани кредити, продължаващ растеж на депозитите. Това са тенденциите, които характеризират към този момент банковата система. Точно за стабилността на банковата система като предпоставка за икономически растеж ще стане дума на кръгла маса, която ще предшества връчването на традиционните годишни награди "Банка на годината".

Финансистът Андрей Пръмов каза в "Преди всички": В България няма банкови фалити по време на кризата, нещо което не може да се каже дори и за най-големите икономики. Стандартите на нашия банков надзор са по-високи от тези в еврозоната. Наистина процентът на необслужваните кредити е тревожно голям, но резервите, които банките са заделили със закон, са повече от достатъчни да поемат и по-голям процент. Този по-голям процент несъбираеми кредити вероятно ще го видим, каза още Андрей Пръмов.

Не прогнозирам покачване на лихвите по кредитите. Най-малкото защото има твърде много банки в България и те се конкурират истински.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Андрей Пръмов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна