Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нави Пилай: Ситуацията в Сирия продължава да се влошава

Снимка: Архив

Върховният представител на ООН за човешките права Нави Пилай заяви, че ситуацията в Сирия продължава да се влошава. Тя изрази безпокойство от последните съобщения за нарастване на насилието:

Невинни граждани са блокирани на огневата линия. Наблюдателите от надзорната мисия на ООН също са изложени на сериозен риск. Те многократно ставаха цел на атаки, преди да бъде преустановена мисията им на 15 юни. Преустановяването вероятно ще изостри страданието на сирийския народ.

Сирийските правителствени сили са извършили нарушения на правата на човека, включително екзекуции, в цялата страна "в обезпокояващи мащаби" по време на военните операции през последните три месеца, съобщиха следователи на ООН. Докладът съдържа и много съобщения за убийства от страна на въоръжени опозиционни групи, които продължават да използват самоделни взривни устройства.

Трима души са убити тази сутрин при нападение срещу сирийския държавен тв канал Ал Ихбария, съобщи агенция САНА. Независимо от варварското престъпление на терористите, от техния опит да накарат гласа на Сирия да млъкне и да изличат нейния образ, Ал Ихбария продължава да излъчва, заявиха от държавната телевизия.

Последните европейски санкции са насочени срещу държавните телевизии и радиостанции в Сирия. Според Европейския съюз, тези медии приканват към "насилие спрямо гражданското население в Сирия", служат като "пропаганден инструмент на режима на президента Асад". През март САЩ обявиха, че са включили сирийското държавно радио и телевизията в черния списък на лицата и институциите, обхванати от американските санкции срещу Дамаск.

Сирия е в състояние на война - това бе посланието, което президентът на страната отправи към новоназначения си кабинет вчера. След като положи клетва новото правителство, в което повечето от по-важните места са заети от членове на управляващата партия Баас, Башар Асад нареди на министрите да не пестят усилия за постигането на победа.

Както заявих в речта си пред парламента, ние живеем в състояние на истинска война от всички ъгли. Когато живеем в подобна ситуация, всички политики, всички страни и всички сектори трябва да бъдат насочени към спечелването на тази война, каза президентът.

Думите на Асад идват на фона на най-тежките сражения от началото на продължаващия вече 16 месеца конфликт, който вече достига покрайнините на столицата Дамаск.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна