Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестиционен форум Сърбия-България за повишаване на конкурентоспособността

Снимка: ImagesFromBulgaria.com

В София се проведе трансграничен инвестиционен форум Сърбия-България, обхващащ двата съседни региона - Зайчарския и Видинския. Общата цел на проекта е да се повиши конкурентоспособността на регионите Видин, Зайчар и Бор чрез развиването на икономическите им възможности. Форумът е заключително събитие от проекта "Зони за растеж" и имитационна промоция на кафявите и зелените зони в регионите Видин, Зайчар и Бор. Всъщност общата цел на проекта е да се повиши конкурентоспособността на отделните отдалечени региони и да се засили интересът към тях.

Владан Йеремич от регионалната Агенция за развитие на Източна Сърбия е убеден, че трябва да се изграждат подобни съвместни регионални проекти, свързващи в трансграничен план двата региона - Зайчарския и Видинския у нас.

Постигнато е по-добро взаимно опознаване и подобни регионални проекти по-лесно представят регионите пред чуждестранния бизнес. 

Доволен съм, защото, когато има възможност да се представи една по-голяма територия, това е по-ефективно, когато го правим заедно и дава повече възможности. Възможността за представяне потенциала за инвестиране не зависи от отделните общини, а вече е съвкупност от много различни фактори.

В тази посока разсъждава и Кирил Кирилов от Видинската търговско-промишлена палата:

Този форум е много полезен за инвеститорите в двата съседни региона – Видин и Зайчар. Той дава за първи път събрана информация за инвеститорите - на кои институции в региона биха могли да разчитат – нещо, което искахме да направим отдавна. Можем да представим нашите възможности пред максимален брой инвеститори. Затова и форумът е в София, заяви Кирилов.

Целите интервюта можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна