Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Василев: Сухопътните войски ще бъдат засегнати най–сериозно от съкращенията

Снимка: архив

От днес е в ход реорганизацията на тактическите звена в армията. Колко души ще засегне тя, ще стане ясно в края на месеца. Генерал–майор Стефан Василев, командир на Сухопътните войски, каза в предаването "Неделя 150", че този род войски ще бъдат засегнати най-сериозно от съкращенията в Българската армия.

В изпълнение на постановление на Министерството на отбраната през 2012 г. от Сухопътните войски се реорганизират девет формирования. Реорганизацията е в два етапа. Първият етап завършва днес (1 юли), а следващият етап приключва на първи декември 2012 г. От днес в Сухопътните войски реорганизираме пет формирования. Това са Пета механизирана бригада в град Плевен, Втора лека пехотна бригада, която става механизирана бригада в Стара Загора, Шейсет и първа бригада в Карлово, инженерният полк в Белене и артилерийският полк в Асеновград. Съгласно новите длъжностни разписания Втора и Шейсет и първа бригада увеличават личния си състав с около 1650 длъжности. А в останалите три формирования трансформацията ще доведе до намаляване на тяхната численост. Гарнизоните, в които увеличаваме длъжностите, са Карлово, Казанлък, Ямбол и Стара Загора. А тези, в които ще се намалят длъжностите, са Плевен, Враца, Шумен, Асеновград, Белене. Създава се и Единен център за подготовка в Плевен, каза генерал-майор Стефан Василев.

В предаването "Неделя 150" генерал–майор Стефан Василев каза, че до 4 юли ще бъдат прочистени всички обработваеми земи в района на Петолъчката, засегнати от взривилите се складове.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна