Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Данев: С по-скъпия ток цените ще скочат - няма отрасъл без енергия

Снимка: БГНЕС

На практика няма регулация на възобновяемите енергийни източници, каза в „Преди всички“ Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара. 
Цената за гражданите се увеличава с 13 на сто, за бизнеса – с 16 на сто. Най-засегнати са металургията и химическата промишленост. Това дългосрочно обрича цялото благосъстояние на населението. Перспективата е съкращаване на производството, съкращаване на работни места, отказ от инвестиции, влошаване на търговския баланс, тъй като металургията е един от спонсорите на търговския износ.

Цените на много от стоките ще скочат, защото бизнесът е принуден да вземе превантивни мерки. Няма отрасъл, в който да няма енергия. Такова кръстосано субсидиране има само в България – където цената за бизнеса е най-голяма. Това противоречи на всякаква икономическа логика. Според прогнози на БСК, до 2015 година цената на тока ще се качи с 33 на сто, а до 2020 година това увеличение ще стигне 49%. С премахването на кръстосаното субсидиране този процент ще стане над 100.

Цялото интервю на В. Миланова с Б. Данев чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: "Преди всички"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна