Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравко Велев: Резултатите от изборите в Либия са трудно предвидими

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Резултатите от днешните избори в Либия са трудно предвидими. Това заяви в предаването "Събота 150" бившият посланик на България в арабската страна Здравко Велев.

Броят на кандидатите, т.нар. независими кандидати, непрекъснато се променя, като от 1000 вече някои говорят за 4000, но може да се спрем на цифра около 2500. За тези независими кандидати са определени 120 места в 200-членния парламент. Друг проблем е разпределението по райони. 102 са предвидени за Триполитания, за Юга са предвидени 38 места, за Киренайка, където са най-силните сепаратистки настроения, са предвидени едва 60 места. Как ще стане разпределението на местата – очевидно ще бъде едно от препятствията, което ще стои пред избирателната колегия, която трябва да оформи резултатите, коментира Велев.

Той посочи, че под влияние на международните наблюдатели се предвижда в 60-членната комисия, която ще работи по Конституцията, да влязат главно юристи, специалисти по международно право. Те трябва да се опитат да напишат конституция, която да омиротвори страната, да възстанови реда в нея, като се избегнат опитите за създаване на федеративна система.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна