Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превръщат видинската синагога в културен център

Снимка: ImagesFromBulgaria.com
Проектът за реставрация на видинската синагога, която е паметник на културата, е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство. Бившият еврейски молитвен дом ще се превърне в културен център.

Авторски колектив от катедра "Теория и история" към Университета за строителство и архитектура е разработил технически проект за възстановяване на еврейската синагога във Видин и превръщането й в многофункционална сграда със запазен периметър за еврейската общност, казва ръководителят на проекта архитект Любомир Станиславов:

Сградата ще бъде реставрирана отвън в оригиналния вид, в който е била. Отвътре ще бъде също възстановена, но ще има и нови елементи. Те ще бъдат много ясно обособени с различен материал. Това ще бъде една многофункционална зала с изложбени площи и в нея ще могат да се провеждат различни културни събития, изложби, концерти, конференции, дори и сватби.

В адаптираната сграда ще има трайна експозиция за живота и творчеството на Жул Паскин. Стойността на проекта е около 2 милиона евро.
По публикацията работи: Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна